Hoppa till sidans innehåll

Programmerare vill skapa mötesplats för lokala utvecklare

Adam och Roland

Det startade med en vision och en framtidsdröm. Idag – ett par år senare – har drömmen blivit verklighet. Systemutvecklaren och systemarkitekten Roland Heimdahl och systemutvecklaren och integrationsexperten Adam Sernheim hade länge sneglat avundsjukt på storstädernas utbud av utvecklararrengemang. I mindre städer som Jönköping är evenemang för utvecklare inte lika vanligt, men de såg en efterfrågan hos de lokala utvecklarna. Tillsammans har de planerat en konferens för programmerare, av programmerare, på självaste “Programmerarens dag”. Day of the programmer 2017 är en konferens för dig som vill inspireras och möta spännande personer att utbyta erfarenheter med, men även för dig som är nyfiken på yrket och vill umgås med folk i branschen.


Hej Adam och Roland! Berätta lite om er själva, vilka är ni?
Adam: Adam heter jag och jag är en utflyttad norrlänning som hamnade i Jönköping efter studierna i Umeå. Innan jag gav mig in i IT-branschen, var jag på väg in i medievärlden eftersom film- och videoproduktion alltid varit ett stort intresse. Jag tycker också om att träna – framförallt att springa fort. Andra idrotter som ligger mig varmt om hjärtat är längdskidåkning och triathlon.

Roland: Jag heter Roland, är drygt 40 år, har två barn och kommer ursprungligen från Tibro. Från början tänkte jag mig en karriär som musiker men till slut fick jag inse att jag skulle bli tvungen att tänka om och programmering och datorer har alltid roat mig, även när musiken stod i första rummet. Idag arbetar jag som systemutvecklare och musiken är numera bara något jag hör på radio. På fritiden roas jag av att spela brädspel och dessutom är jag nybliven husvagnsägare.

 Ni planerar en programmeringskonferens i Jönköping i september på självaste programmerinsdagen – “Day of the programmer”. Berätta om ert initiativ. 
– För snart tio år sedan var jag, Roland, med och startade upp den lokala utvecklargruppen Developer Dojo i Jönköping och under åren som har gått har jag jobbat mycket med att se till att det finns en plats för erfarenhetsutbyte i Jönköping. Men det var faktiskt när vi båda var på en konferens – där vi fick skriva ett brev till oss själva om vad vi ville göra om fem år – som det verkligen slog oss. Vi båda hade önskat att få anordna något större än de träffar som anordnats genom Jönköping Developer Dojo, och båda hade visionen om att det i framtiden skulle finnas en stor utvecklarkonferens i Jönköping. Det gick ett par månader och vi tänkte inte mer på det, men efter ett tag så snubblade vi över programmerarnas dag. I och för sig finns det numera dagar för allt, men extra kul är det att programmerarnas dag tydligen är en officiell högtidsdag i Ryssland. Hur som helst så tänkte vi att man kanske kunde göra något av den här dagen, och med den tanken i bakhuvudet så gick det upp för oss att vi borde slå slag i saken och att “Day of the Programmer” var rätt dag att ta sikte på… Och som man säger – resten är historia.

Vad tror ni att programmeringskonferensen kommer innebära för regionen?
– Vi har länge sneglat avundsjukt på storstädernas utbud av utvecklararrangemang och olika user groups. Tanken med konferensen är att vi ska kunna anordna intressanta föreläsningar, men vi vill även låta lokala talanger få en chans att berätta om sina erfarenheter. Vi vill att Jönköping ska vara en plats där det finns bra och stimulerande mötesplatser för utvecklare att utbyta erfarenheter och peppa varandra att testa nya saker. Visionen är att konferensen ska hjälpa till att göra Jönköping lite roligare att befinna sig i och stanna i som programmerare.

Om man tittar på några av världens rikaste personer så är det  fler som börjat som programmerare än musiker

Hur ser programmeringsyrkets status ut i dagsläget?
Roland: Just nu är vi programmerare en bristvara och det märks genom att alla företag vill anställa. Många, likt oss, startar egna företag så för oss finns det stora möjligheter att få arbeta med de tekniker och metoder vi vill. Angående yrkets status så kan vi ju säga som så – om man tittar på några av världens rikaste personer så är det fler som börjat som programmerare än musiker. Det som dock är tråkigt är att det är så få  kvinnor i branschen och de kvinnor som väl utbildat sig till programmerare verkar ofta trilla över i kategorin projektledning, krav eller test. Men i övrigt så ser vi att “nördighetsstämpeln” som tidigare funnits kring yrket, sakta men säkert tvättas bort – något som är ett måste om vi ska vara en yrkesgrupp som tas seriöst.

Vad kommer hända på eventet?
– Arrangemanget riktar sig till utvecklare som verkar i Jönköping eller som vill ta sig till pärlan vid Vätterns södra spets. Vi vill vara språkagnostiska, vilket innebär att vi vill att till exempel både .NET:are och Java-utvecklare ska känna sig välkomna. Vi vill ha dig som arbetar i gränssnitten som användarna arbetar i, och även dig som kodar precis ovanför kislet. I övrigt hoppas vi på intressanta föreläsare, god mat och roliga diskussioner. Vi är ännu i ett tidigt skede, men förhoppningen är att vi kommer kunna ta in sponsorer som står för dryck, partyband och fyrverkerier. Men – är du programmerare i Jönköping med omnejd, så kan vi garantera att det kommer bli den bästa konferensen för programmerare på många år i Jönköping. Programmet kommer att publiceras i samband med att vi börjar sälja biljetter och skickar man in en intresseanmälan redan nu, så får man förtur när biljetterna väl släpps.

Vilket härligt initiativ, Adam och Roland!
Missa inte att anmäla dig till eventet den 13 september. Här gör du det!

Twitter: https://twitter.com/DoP2017  
Facebook: https://www.facebook.com/dayoftheprogrammer

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning