Hoppa till sidans innehåll

Mjukvaruutveckling inom testautomatisering

Kvadratkonsulter delar med sig tankar och spaningar från sina specialistområden. Ola Karlsson arbetar med testautomatisering och kvalitetssäkring och är ansluten till Tech Stockholm.

Ola Karlsson är konsult inom testautomatisering och ansluten till Tech Stockholm.

Ola Karlsson är konsult inom testautomatisering och ansluten till Tech Stockholm.

Hej Ola, beskriv vad du gör och din kompetens!

− Jag jobbar med mjukvaruutveckling inom testautomatisering och kvalitetssäkring främst med Python de senaste tio åren. I bakgrunden har jag en examen från KTH inom Elektroteknik. 
 
Jag har jobbat cirka 20 år inom främst Tech-branschen här i Stockholm. Först som systemutvecklare i Erlang på Ericsson sedan i C++.  Mestadels har jag hållit på med tekniska saker som protokoll, nätverk och infrastruktur med mera, att integrera olika delar av system. All utveckling har skett på Linux och mycket av hårdvaran kör på inbäddade system.
 
Vad är viktigt för att lyckas inom det område/de områden du konsultar inom?
− Det handlar om att ständigt lära sig nya saker hela tiden. När ett projekt är klart börjar ett nytt och man skall sätta sig in i specifikationer och dokument skrivna av andra ingenjörer och är kanske inte så lättlästa alltid. Noggrannhet är också ett stort plus. Mycket av arbetstiden går också åt att underhålla och granska existerande kod och komma på förbättringar eller rätta saker. 
 
Annars får man ägna en stor del av tiden att prata med utvecklare, systemledning och andra inblandade i utvecklig av de produkter och tjänster vi utvecklar. En hel del tid går åt till just detta. Så att ha vissa sociala färdigheter och tålamod är nog ett måste. 
 
Hur ser framtiden ut för ditt område, milstolpar eller trender framöver?
− Framtiden för det jag jobbar med nu ser bra ut. Just nu är jag med och utvecklar produkter för dataöverföring över de optiska fiberkablar som ligger på havsbottnar och mellan våra städer. Efterfrågan på mer överföringskapacitet mellan användare och företag är mycket stor. Mycket av tjänsterna idag ligger dessutom i det så kallade molnet. 
 
Våra kunder vill ha enkla, pålitliga och skalbara lösningar där man lätt kan utöka bandbredden när man behöver. Branschen har snarast växt de senaste åren trots de nedskärningar som övriga IT-/Tech-branschen fått göra.
 
Berätta om ett riktigt kul eller intressant uppdrag, vad löste du och/eller lärde dig där?
− Jag kan ta ett exempel från där jag jobbar nu. Jag fick i uppdrag att undersöka om vi kunde ersätta de många dictionarys vi använder i koden med någon typ av databaser typ SQLite eller MongoDB. Valet föll på SQLite, jag fick skriva ett nytt gränssnitt för att hantera databasen och ändra i den existerande testsviten för detta. Nyttan för kunden var att se om detta var möjligt och vad fördelarna var både exekveringsmässigt och ur ett hanteringsperspektiv, som jag presenterade för testgruppen senare.
 
Vad är det bästa med Kvadrat?
− Jag har jobbat som konsult i snart sex år och började som egen företagare i maj 2021. Jag precis som de flesta andra företagare gillar friheten och att man har större möjligheter att syssla med det man själv vill. Att ha eget ansvar ser jag som positivt och det administrativa arbetet med att vara företagare är trots allt inte så betungande. Kvadrat erbjuder dessutom många sociala aktiviteter att välja på och förstås möjligheter att umgås med och lära av andra kvadratare.
 
Stort tack, Ola!
Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning