Hoppa till sidans innehåll

“Förutsättningarna att driva eget har aldrig varit bättre än just nu för oss IT-Konsulter”

Robin

I februari i år presenterade Arbetsförmedlingen sin årliga prognos över framtidsutsikterna för omkring 200 yrken i Sverige. Inte helt oväntat toppades listan, över 2017 års mest eftertraktade yrken på arbetsmarknaden, av sysselsättningar relaterade till data och IT. Samtidigt visar undersökningar att egenföretagande i Sverige stiger, framförallt bland unga, och vad kan då kännas mer rätt i tiden än att starta eget inom just IT?

Robin Lindbladh är webbutvecklaren som startade eget redan vid 30. Här berättar han om varför han valde att starta eget tidigt, hur han som ny egenföretagare upplever det höga trycket på IT-marknaden och hur beslutet att bli egen gjort att han utvecklats – både inom sin profession men också som person.

Hej Robin! Vem är du – berätta!
– Hej! Jag heter Robin, är 30 år och är bosatt i Örebro. Jag har arbetat med webbutveckling sedan 2010 men mitt intresse startade redan för 15 år sedan när jag satt på min kammare och skrev moddar till Quake. Några år senare började jag studera till systemvetare på Linköpings Universitet och sedan dess har jag varit djupt insyltad i plattformen EPiServer. Jag har också hunnit med att bygga några fristående webbapplikationer åt olika banker och myndigheter runt om i Norden. Tidigare har jag arbetat på konsultbolagen NethouseSogeti och Ninetech och åt organisationer som SEBSCBViking Line och ELON. När jag inte befinner mig hos min nuvarande arbetsgivare Finansinspektionen, så spenderas mestadels av min tid med min hund Herbert, min sambo Malin och mitt band som heter Whaleheart.

Klarar jag av att axla rollen som både utvecklare, projektledare, serviceledare, chef och till viss mån även säljare?

Den största gruppen av egenföretagare i Sverige är över 35 år. Vad lockade dig att bli egen redan vid 30?
– Tanken på att driva eget har alltid funnits där, men jag har samtidigt varit medveten om att man verkligen måste brinna för sitt yrke och ha det där entreprenöriella drivet. Så jag ställde mig två frågor: Är jag tillräckligt bekväm med min kunskapsnivå? och Klarar jag av att axla rollen som både utvecklare, projektledare, serviceledare, chef och till viss mån även säljare? Svaret på båda frågorna blev ja och såhär i efterhand har jag insett att jag kanske överanalyserade något. Upplägget som egen är mer likt en vanlig konsultroll än vad jag trodde – speciellt med backning från en organisation som Kvadrat. De gör mitt liv som egenföretagare mycket enklare, speciellt när det kommer till att hitta uppdrag.

I slutändan var det framförallt friheten och ansvaret för den egna verksamheten som lockade mig till att starta eget. Jag har dessutom alltid tyckt om utmaningar, och tanken på att styra ett eget företag i teknikbranschen. Som egenföretagare ges man möjligheten att påverka både sin egen situation men också kundens digitala situation till det bättre – något som också bidrog till att jag faktiskt vågade, och till slut tog steget, mot att bli egen.

”…det fattas cirka 30.000 programmerare just nu, och inom fem år kommer den siffran vara dubblerad.”

 

Vad anser du är fördelen med att starta eget tidigt?
– Mitt vuxna svar på den frågan är pensionen – ju tidigare man kan börja placera, desto bättre. Dessutom tror jag att om man vågar utsätta sig för utmaningen att starta eget tidigt i livet så utvecklas man snabbare i sin yrkesroll. Man får tidigt mycket ansvar och makt över sin egen situation, vilket gör att man också utvecklas som individ. Uppdragsfriheten blir särskilt påtaglig genom Kvadrat, då de har tillgång till ett stort antal ramavtal. Sen finns det självklart en fördel när det kommer till semester – det finns ingen annan än jag själv som bestämmer över min ledighet.

Det är ett högt tryck i IT-branschen just nu. Märker du som ny egenföretagare av detta?
– Det gör jag verkligen! Förutsättningarna att driva eget har aldrig varit bättre än just nu för oss IT-Konsulter – speciellt om man är inriktad på webben. Jag läste i en artikel på text-tv, – ja, av alla ställen och nej, jag är inte 90 år gammal även om det framstår som det – att det fattas cirka 30.000 programmerare just nu, och inom fem år kommer den siffran vara dubblerad. Då förstod jag verkligen att jag var inne på rätt spår.

Vilka är dina bästa tips till de som är sugna på att starta eget?
• Tänk igenom ditt erbjudande – Vad är din expertis och vad vill du arbeta med?
• Sätt upp en målbild – Vart vill du ta företaget inom en 3-årsperiod,
  både ekonomiskt och i din yrkesroll?
• Var medveten om och vårda ditt eget varumärke.
• Ha kul och njut av friheten av att vara egen!

Kvadrat i siffror

 • 587

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning